
 

 
 

2016 NCAA Men’s Football Rules Survey: Executive Summary 
 

 
PURPOSE 
 
Per the request of the NCAA Men’s Football Rules Committee, a survey was developed to obtain feedback from head men’s 
football coaches from all NCAA member institutions, as well as conference commissioners, officials and coordinators of 
officials, in regards possible rule changes.  The results from this survey seek to provide the committee with detailed 
information on the respondents’ opinions regarding current and potential women’s basketball rules. 
 
 
RESPONSE CHARACTERISTICS 
The following represents response rates both by position and division:      
 

 n % 
Coaches 365 14.0% 
Coordinators 44 2.0% 
Officials 2,212 83.0% 
Commissioners 53 2.0% 
Total 2,674 58.9% 

 
 FBS FCS Division II Division III 
Coaches 26.0% 15.0% 18.0% 40.0% 
Coordinators 21.0% 26.0% 12.0% 42.0% 
Officials 30.0% 20.0% 26.0% 24.0% 
Commissioners 13.0% 25.0% 21.0% 40.0% 
Total  773 514 656 709 

 
     Coach response rate by division 

 n N Percent Completed 
FBS 96 122 78.7% 
FCS 54 124 43.5% 
Division II 67 174 38.5% 
Division III 147 244 60.2% 
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MAJOR FINDINGS              
New Rules Change Proposals  
 

When asked whether they are in favor of the following rule changes, the following responses were submitted: 
 
*Note: The following table shows responses of 50% or more. Those selecting “No Opinion” are not shown here. 

 
 
 
 
 

PROPOSED RULE 
CHANGE CURRENT RULE IN FAVOR NOT IN FAVOR TOTAL 

CONSENSUS 
Ineligible Receiver Downfield 

This rule should remain 
the same but be 
stringently enforced? 

Under current rules, it is 
illegal for an ineligible 

receiver to be more 
than three yards beyond 

the neutral zone before the 
passer releases a forward 

pass that crosses the 
neutral zone. 

(Rule 7-3-10, FR-79). 

 Coach                 70.0% 
 Official                 58.0% 
Commissioner     51.0% 

Coordinator        51.0% In Favor 
 (99.0%) 

 Make this one 
yard rather than three 
yards?   

Under current rules, it is 
illegal for an ineligible 

receiver to be more 
than three yards beyond 

the neutral zone before the 
passer releases a forward 

pass that crosses the 
neutral zone. (Rule 7-3-10, 

FR-79). 

Coordinator        59.0% 
Coach                 60.0% 
Official                58.0% 
Commissioner     58.0% 

 
Not in Favor 

(99.0%) 
 

Instant Replay – More Judgment Applied for Targeting Fouls 

Allowing the Instant 
Replay Official to apply 
more judgment in these 
types of plays? 

Under current rules, the 
Instant Replay Official has 
a very limited criterion for 

overturning a targeting 
foul. 

Coach                 74.0% 
Official                65.0% 
Commissioner     67.0% 
Coordinator         58.0% 

 In Favor 
 (66.0%) 

Instant Replay – Targeting Fouls NOT Called 

Allow the Instant Replay 
Official to review a play 
and rule that there was 
a targeting foul? 

Under current rules, the 
Instant Replay Official has 

no authority to review a 
play where a targeting foul 
may have occurred but the 
officials on the field do not 
make a call for targeting.   

Official                54.0% 
Commissioner     58.0% 
Coordinator        53.0% 

Coach                 52.0% 

 
In Favor  
(91.0%) 
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PROPOSED RULE 
CHANGE CURRENT RULE IN FAVOR NOT IN FAVOR TOTAL 

CONSENSUS 
Blocking Below the Waist 

Make blocking below 
the waist illegal except 
by linemen inside the 
tackle box on their initial 
charge immediately 
after the snap? 

Under current rules, 
blocking below the waist is 
prohibited in some phases 
of the game and by some 

players, depending on their 
initial positions at the snap. 

(Rule 9-1-6, FR-89). 

 Official                 80.0% 
Commissioner     69.0% 
Coordinator         79.0% 

Coach                 62.0% In Favor  
(93.0%) 

Length of Team Timeouts 

Have all charged team 
timeouts be one minute 
and 30 seconds, unless 
the head coach 
requests a 30-second 
timeout? 

Under current rules, 
charged team timeouts in 

live televised games are 30 
seconds in length (plus the 

25-second play-clock 
interval) unless 

accompanied by a media 
timeout. (Rule 7-3-7,  

FR-52). 

 
Official                65.0% 
Commissioner     58.0% 
Coordinator         64.0% 

Not in Favor 
(92.0%) 

Defenseless Player – Sliding Ball Carrier 

Make the sliding ball  
carrier a defenseless  
player? 

Under current rules, there 
are several situations 

where players are 
classified as “defenseless” 

for purposes of the 
targeting rule.  The sliding 
ball carrier is not included. 

(Rules 2-27-14, FR- 41 
and 9-1-4-Note 2, FR-88). 

Coach                 61.0% 
Official                 79.0% 
Commissioner     81.0% 
Coordinator         93.0% 

 In Favor 
 (77.0%) 

Tripping the Runner 

Make it a foul to trip the  
runner? 

Under current rules, 
tripping an opponent is a 

foul, except that it is legal 
when the runner is 

tripped.  (Rule 9-1-2,  
FR-86). 

 
Coach             69.0% 
Official             87.0% 
Coordinator     61.0% 

Not in Favor 
(83.0%) 
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PROPOSED RULE 
CHANGE CURRENT RULE IN FAVOR NOT IN FAVOR TOTAL 

CONSENSUS 
Stopping the Game Clock on First Down 

Have the clock not stop  
for a first down. 

Under current rules, the 
game clock stops when the 

offense makes a first 
down. (Rule 3-3-2-e, 

 FR-49) 

No Consensus 

Have the clock not stop  
for a first down except in 
the last two minutes of  
the half. 

Under current rules, the 
game clock stops when the 

offense makes a first 
down. (Rule 3-3-2-e,  

FR-49) 

Official            58.0% 
Coordinator     55.0% Coach                 71.0% In Favor 

(92.0%) 

Stopping the Game Clock on Incomplete Pass 

Have the clock not stop  
for an incomplete  
forward pass. 

Under current rules, the 
game clock stops for an 

incomplete forward pass. 
(Rule 3-3-2-d, FR-49) 

 
Coach                  88.0% 
Official                 75.0% 
Commissioner     76.0% 
Coordinator         88.0% 

Not in Favor 
(77.0%) 

Have the clock not stop  
for an incomplete  
forward pass except in  
the last two minutes of  
the half. 

Under current rules, the 
game clock stops for an 

incomplete forward pass. 
(Rule 3-3-2-d, FR-49) 

 
Coach                  87.0% 
Official                 67.0% 
Commissioner     70.0% 
Coordinator         74.0% 

Not in Favor 
(75.0%) 

Starting the Game Clock: Less than Two Minutes 

Mandate that the game 
clock start on the snap  
when the team ahead in  
the score commits a foul 
in the last two minutes  
of a half? 

Under current rules, the 
Referee has broad 

authority to start and stop 
the play clock and game 

clock when either team is 
using tactics patently unfair 

to consume or conserve 
playing time.  This includes 

starting the clock on the 
snap when the team ahead 

in the score commits a 
foul.   

(Rule 3-4-3, FR-54). 

Coach             50.0% 
Official             53.0% 
Coordinator     57.0% 

 In Favor 
 (98.0%) 
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QUESTION OPTIONS COACHES OFFICIALS COORDINATORS COMMISSIONERS 

How would you describe the 
current status of the length 
of NCAA football games? 

Much too long  

No Consensus 

 
Slightly too long   

Appropriate 72.0% 51.0% 
Slightly too short   
Much too short   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PROPOSED RULE CHANGE IN FAVOR NOT IN FAVOR TOTAL CONSENSUS 
Blocking Downfield On Passes 

Should additional rules be added to 
manage this trend in offenses?  Coordinator        48.0% 

Coach                  64.0% 
Official                 67.0% 
Commissioner     54.0% 

Not in Favor  
(99.0%) 

Technology – Coach to Player Communication. 
Would you support allowing this 
type of communication to occur, 
similar to what is utilized in the 
NFL? 

Coach              57.0% 
Official             62.0% 
Coordinator     75.0% 

 

 In Favor 
 (99.0%) 

Use of Tablets/Computers in the Team Area or Press Box. 
 

Should these devices be permissible: 

For coaching purposes in general. 
Coach                  55.0% 
Official                 63.0% 
Commissioner     71.0% 
Coordinator         70.0% 

 In Favor 
(60.0%) 

For statistical tracking purposes 
only. 

Official                 51.0% 
Commissioner     57.0%  In Favor 

(88.0%) 
To view still pictures only. No Consensus 

To view video footage from 
previous games only.  

Coach             55.0% 
Official            63.0% 
Coordinator     70.0% 

Not in Favor 
(99.0%) 

Without restriction. Commissioner     51.0% Coach             58.0% No Consensus 

National Collegiate Athletic Association 
February 2, 2016                 NLT 


